Méregtelenítés garanciával Természetes méregtelenítés Nem génmanipulált Svájci minőség

Irritábilis bél szindróma

Irritábilis bélszindrómaAz irritábilis bélszindróma (IBS) egy bélműködési rendellenesség, amely a vastagbél ürítésének problémáiban mutatkozik meg elsősorban. Általában serdülőkorban vagy fiatal felnőttek esetében jelentkezik.

Az irritábilis bél szindróma (IBS) elsődleges okai között szerepel a stressz, különböző fertőzések, hormonális problémák, élelmiszer intolerancia. A leggyakoribb ok az antibiotikumok túl hosszú időn keresztül történő szedése, amely felborítja a bélflóra egyensúlyát. Az irritábilis bél szindróma elsődleges tünetei közé tartozik a rossz emésztés, tejcukor érzékenység, gyomorfájás, haspuffadás, gyakori székrekedés, fizikai kimerültség érzése, valamint a gyakori hasmenés is. Az IBS tipikus jele a hasmenés és a székrekedés váltakozása, valamint a jobboldali hasi fájdalom.

Irritábilis bél szindróma okai

Az irritábilis bél szindróma valójában a bélfal rendellenes mozgásából adódik, amely a továbbiakban fájdalmat és egyéb zavarokat okoz.

A rendszertelen bélműködés miatt a bélmozgás a betegnél fájdalmas, ilyenkor gyomorfájás és egyéb panaszok jelentkeznek. Sok esetben az irritábilis bél szindróma olyan tüneteket is kivált, amelyek látszólag nem függenek össze az emésztéssel, ilyen például a hátfájás. Előfordul, hogy az IBS oka gyulladásos eredetű, de lehet a gyulladás elleni antibiotikumos kezelés következménye is. Nagyon sokan nem veszik figyelembe a stressz hatásait, holott gyakran ez az IBS előidézője. A belek érzékenyen reagálnak a stresszre, elég csak arra gondolni, hogy hány esetben fordul elő hasmenés kialakulása zaklatott időszakban.

Az IBS diagnosztikája

Mivel az irritábilis bél szindróma tünetei alapján nagyon könnyen összetéveszthető más emésztőrendszeri betegségekkel, ezért a betegség diagnosztikája sem egyszerű folyamat, több vizsgálatot igényel.

Az alapvető háziorvosi vizsgálat nem elegendő akkor, amikor az irritábilis bél szindróma gyanúja felmerül. Azon túl szükség van béltükrözésre és ultrahangos vizsgálatra, elsősorban azért, hogy egyéb szervi megbetegedések lehetősége kizárható legyen. Mivel az irritábilis bél szindróma tünetei nagymértékben hasonlítanak a hasnyálmirigy megbetegedés, a vastagbélgyulladás, valamint a rák tüneteire, ezért feltétlenül szükséges az ultrahangos vizsgálat, valamint a vastagbél tükrözés, hogy pontos diagnózist lehessen felállítani. Amikor minden hasonló tünetekkel járó betegség a vizsgálatok alapján kizárható, akkor egyértelmű, hogy irritábilis bél szindróma esete áll fenn.

Az irritábilis bél szindróma kezelése

Az irritábilis bél szindróma tipikusan nem az a rendellenesség, ami egy rövidebb vagy hosszabb gyógyszeres kúrával kikezelhető. Ebben az esetben körültekintő figyelemre és életmód változtatásra van szükség. Ez az IBS kezelésének az egyetlen módja.

Irritábilis bél szindróma esetén az elsődleges szempont a gyógyulás érdekében a stressz és a stresszes helyzetek elkerülése, mert legtöbbször ez az IBS kiváltó oka. Elkerülhetetlen a rendszeres testmozgás is, hiszen az javítja a bélfunkciókat, normalizálja a bélműködést, ezáltal enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit.

Nagyon fontos, hogy az IBS megszüntetése érdekében lemondjunk azokról a rossz szokásokról, amelyek széklet ürítés során elvonják figyelmünket, ilyen például a mellékhelyiségben történő olvasás, a dohányzás, a kávé- és alkoholfogyasztás. Utóbbi az irritábilis bél szindróma esetén tilos, mivel nagymértékben módosítja az amúgy is rendellenes bélműködést.

Amikor erősödnek az irritábilis bél szindróma tünetei, akkor meleg hasi borogatással lehet csökkenteni a bélgörcsöket. Székrekedés ellen a langyos víz fogyasztása segíthet, hasmenés esetén pedig (és ez a székrekedésre is igaz) a rostok fogyasztása. Mivel irritábilis bél szindróma esetén a székrekedés és a hasmenés váltakozik, ezért mindkét gyógymódot érdemes alkalmazni.

Étrendváltás

Az irritábilis bél szindróma és az étrend nagyon szoros összefüggésben van egymással, ezért mindenképpen szükséges az étrendváltás.

Az IBS hasmenéses időszakában érdemes kizárni az étrendből azokat az ételeket, amelyek hashajtó hatásúak vagy haspuffadást okozhatnak. Elsődlegesen a hüvelyes zöldségeket, a szénsavas italokat, a fehér és kelt tésztaféléket kell elhagyni.

Székrekedés esetén nem lehet mást tenni, mint növelni az élelmi rost és az elfogyasztott folyadék mennyiségét, ami elősegíti a bélműködést és a bélfal letakarítását, így csökkenti az IBS-el összefüggésbe hozható panaszokat.

Bármely időszak is álljon fenn, irritábilis bél szindróma esetén van pár élelmiszer típus, amit érdemes teljes mértékben elhagyni az étrendből. Ilyen élelmiszerek az édességek, a sütemények és minden más olyan étel, amely nagy mennyiségű finomított cukrot tartalmaz. Kerülni kell az IBS tüneteit súlyosbító magas zsírtartalmú tejtermékeket, a vörös húsokat, továbbá a kávét, az alkoholt, valamint minden félkész ételt, amelyek rengeteg adalékanyagot tartalmaznak.

Az irritábilis bél szindróma kellemetlen következményeit mérséklő élelmiszerek közé tartoznak a probiotikumos joghurt, sok zöldség és gyümölcs, hal és szárnyas húsok, valamint a hántolatlan rizs.

Az előírások betartásával jó esélyünk van a tünetmentességre, és akár az IBS teljes gyógyulására is.

Forrás:
A NaturalSwiss Ltd weboldala hozzájárult a tartalom felhasználásához.

Béltisztítás | béltisztító | béltisztító kúra

Mit nyújtanak a Clean Inside® Program termékei Önnek?

A Clean Inside® béltisztító kúra a teljes körű béltisztítás, méregtelenítés, és az egészséges és életerős szervezet fenntartása érdekében három terméket tartalmaz:

Az első termék a Clean Inside®, amely egy rostkiegészítő – ez a termék a béltisztítás elvégzéséért felelős, és a benne található gyógynövényrostok segítségével az újabb méreganyagok lerakódását előzi meg. A Clean Inside® Program mindennapos használatra készült: mivel a béltisztítás folyamatos,...