Méregtelenítés garanciával Természetes méregtelenítés Nem génmanipulált Svájci minőség

Kolonoszkópia

A vastagbéltükrözés – egy életmentő vizsgálat

Kolonoszkópia, vastagbéltükrözésAmint az a hivatalos statisztikai adatokból kiderül, a világon a harmadik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés mindkét nemnél a vastagbél, illetve végbél számlájára írható, ez az úgynevezett kolorektális karcinóma (CRC).

Bár a fejlett országok a világ lakosságának csak egynegyedét alkotják, a kolorektális karcinóma (CRC) kétharmada mégis épp ezekben az országokban fordul elő. Annak ellenére, hogy az utóbbi 30 évben a CRC diagnosztikája és kezelése jelentős fejlődésen ment keresztül, ezt a betegséget mégis gyakran későn ismerjük fel. Ez azt jelenti, hogy a sebészeti beavatkozást követő 5 éves túlélést csak a betegek nem egész felénél tapasztalunk. Ugyanakkor sok tanulmány eredménye egyértelműen azt bizonyítja, hogy amennyiben ezt a megbetegedést időben felismerik, az 5 éves túlérési arány, ami gyakorlatilag a teljes gyógyulást jelenti, akár 95 százalékra növelhető.

Ez a fő érv amellett, hogy a szűrővizsgálatokat, a vastagbéltükrözés vizsgálatát rendszeresen végezzük. A vastagbéltükrözés – a vizsgálati módszer érzékenységéből kifolyólag - a kolorektális szűrővizsgálat „gold-standard”-je. Ennek segítségével a vizsgálatot végző orvos már korai stádiumban felfedheti a bél nyálkahártyájának különböző betegségeit. Ez az endoszkópos vizsgálat rendkívül fontos minden ember számára és - legalább az 50. életév betöltését követően – érdemes mindenkinek elvégeztetnie, annak ellenére, hogy panaszmentes és nem észlel semmilyen tünetet.

Mi a vastagbéltükrözés?

A vastagbéltükrözés kolonoszkóppal történik. Ez egy hajlékony műszer, amelyet a végbélen keresztül vezetnek be, és a vastagbélen át egész ennek kezdetéig halad a vakbélig, vagy akár a vékonybél végződéséig.

A műszer hosszú, hajlékony, megvilágító csőrésze biztosítja a kép monitoron történő megjelenítését, és ezzel lehetővé teszi, hogy az orvos megvizsgálja a vastagbéltükrözés során a beteg vastagbél-nyálkahártyájának állapotát. Amennyiben a vizsgálatot csak a vastagbél alsó, végső részére (végbélre, illetve a vastagbél alsó kb. egyharmadára – a szigmabélre korlátozzuk, ezt rektoszigmoidoszkópiának nevezzük.

A vastagbéltükrözés rendkívüli jelentőséggel bír a megelőzésben, mert lehetővé teszi közvetlenül felfedni, illetve megfigyelni a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladását, fekélyeit, vérzést, polipokat, a bél kidudorodásait – divertikulumokat, izomgörcsöket, valamint paraziták jelenlétét. Fő szerepe azonban a vastagbél-, illetve végbélrák korai stádiumban történő felderítésében van.

Miért életmentő a vastagbéltükrözés?

A vastagbéltükrözés még mindig pótolhatatlan vizsgálati módszer a bélrendszer számos megbetegedésének feltárásában. A vastagbéltükrözés segítségével gyors és pontos diagnózist állítható fel. Ezen kívül az utóbbi évtizedekben egyre fontosabb szerepet tölt be a gyógyító beavatkozások területén is, amelyek régebben kizárólag műtéti úton voltak kezelhetőek, annak minden veszélyével.

A bélnyálkahártya állapotának feltárásán kívül az orvos, amennyiben szükséges, vastagbéltükrözés alkalmával azonnal mintát vehet a nyálkahártyából, és ezt elküldheti laboratóriumi - szövettani vizsgálatra. Azonban nemcsak ennyi a vastagbéltükrözés előnye és életmentő szerepe. A vastagbéltükrözés során több mint 90 %-ban fény derülhet átlagban 1 cm átmérő feletti adenómás polipokra. Ismert, hogy a kolorektális karcinómák több mint 80 %-a adenomatózus polipokból keletkezik. Az adenomatózus polip önmagában valójában egy jóindulatú daganat, amely polip formájában nő ki a vastagbél falából. Gyakran azonban atípusos, azaz elváltozott sejteket tartalmaz, amelyek rákhoz vezethetnek. Ezen adenómák vastagbéltükrözés alkalmával történő korai felfedése és eltávolítása nélkül a beteg élete az elkövetkező néhány évben valóban veszélyeztetetté válna. Egy adenómás polip elrákosodása ugyanis (karcinómává történő átalakulása) 10 – 15 évig tart. Az örökletes polipózis esetében, több polip jelenléténél, ez a folyamat a bélben gyakran sokkal gyorsabb. A folyamat a polip nagyságától, szövettani szerkezetétől, valamint a sejtelváltozások mértékétől is függ. E tények alapján már látható, hogy miért lehet olykor életmentő a vastagbéltükrözés.

Mikor szükséges a vastagbéltükrözés?

A rizikó faktorok közé tartozik az életkor, amelynek hatása jelentősen 50 éves kor felett erősödik. Ezért ettől az életkortól kellene elkezdenünk a széklet rendszeres szűrővizsgálatát az esetleges rejtett vérzés felderítése céljából.

Amennyiben közeli hozzátartozónk (szülő, testvér, gyermek) esetében kolorektális karcinómát diagnosztizáltak, akkor ezt a vizsgálatot már a 40. életév betöltése után ajánlott elkezdeni. Az okkult (rejtett) vérzés tesztje az alapvető szűrővizsgálatok közé tartozik, és fontos rendszeresen elvégezni a panaszmentes egyéneknél is, akik teljesen egészségesnek érzik magukat, és nincs semmilyen kóros tünetük. A szűrővizsgálatok célja ebben a csoportban is a daganatos megbetegedések korai stádiumának felderítése, valamint ezek időben elkezdett gyógyítása. Ebben az esetben ugyanis még jobb kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre a késői előrehaladott stádiumokkal szemben.

Erről a szűrővizsgálatról minden háziorvosnak tájékoztatnia kellene pácienseit. Egyidejűleg tájékoztatnia kellene arról is, hogy mi a helyes eljárás abban az esetben, ha az okkult vérzés tesztje esetleg pozitív, vagyis az ilyen esetekben feltétlenül szükséges vastagbéltükrözésről (kolonoszkópiáról).

Miről árulkodik a teszt? Amennyiben a teszt pozitív, az még nem jelenti azt, hogy feltétlenül rákunk van. Azonban azt jelzi, hogy a veszélyeztetett csoportba kerültünk, és ezért egy endoszkópos vizsgálat – vastagbéltükrözés elvégzése szükséges. Ha a vastagbéltükrözés során kiderül, hogy a vérzést egy polip okozza, a kivizsgálást végző orvos ezt még a vastagbéltükrözés során azonnal eltávolítja. Minden polipot, illetve egyéb levett mintát szövettani vizsgálatra küldenek. Kizárólag ez a vizsgálat képes pontosan meghatározni, hogy milyen daganatos elváltozások vannak a mintában.

Kortól vagy egyéb rizikófaktortól függetlenül a vastagbéltükrözés haladéktalanul elvégzendő akkor, ha:

  • vért észlelünk a székletben, ill. a rejtett vérzés tesztje pozitív;

  • a széklet állaga hirtelen változik, főleg idősebbeknél, hasmenés, illetve székrekedés és hasmenés váltakozik;

  • vérszegénység lép fel jelentős súlycsökkenéssel;

  • hasi fájdalmak jelentkeznek;

  • szűrővizsgálatként az erősen veszélyeztetett csoportoknál.

A fenti tünetek bármelyikénél a vastagbéltükrözés haladéktalanul szükséges, és halasztást nem tűrő vizsgálat, mivel a vastagbéltükrözés segítségével súlyosabb egészségi állapot kialakulása előzhető meg.

A vastagbéltükrözés vizsgálatra előre fel kell készülni!

Ez az előkészület vastagbéltükrözés előtt nagyon fontos, ugyanis biztosítja a bél széklettől történő megtisztítását, és ezzel lehetővé válik a vastagbéltükrözés során a nyálkahártya részletes és alapos átvizsgálása.

Ezért kövesse az orvos utasítását! A vastagbéltükrözés előtti előkészület abból áll, hogy a vizsgálat előtti három napon már diétáznunk kell, először a rostdús ételek valamint hús kiiktatásával, illetve elegendő folyadék bevitelével. Később csak folyékony táplálékot, illetve tiszta teát, vizet, tiszta kávét fogyaszthatunk. Körülbelül 12 órával a vastagbéltükrözés előtt enni már egyáltalán nem szabad!

A vastagbéltükrözés előtti napon a délutáni órákban erős hashajtót kap a páciens, amely után legalább három liter folyadékot kell meginnia. A vastagbéltükrözés kezdetéig a páciens már szilárd ételeket nem fogyaszthat. Idősebb páciensek, illetve cukorbetegek esetében mindig biztosítani kell a megfelelő folyadék- és energia bevitelt!

A vastagbéltükrözés folyamata

Bevezetésképpen sok helyen egy injekciót kap a páciens, amely a vastagbéltükrözés előtt megnyugtatja és ellazítja őt. Néha, ha a páciens rosszul tolerálja a vizsgálatot, illetve a páciens kifejezett kérése esetén egyes intézetek a vastagbéltükrözés vizsgálatot altatásban végzik.

A vizsgálat kezdetén a páciens a bal oldalán fekszik, és a vastagbéltükrözés folyamán szükség szerint a hátára, majd visszafordul. Ha szükséges, a nővér nyomást gyakorol a hasára, és ezzel segíti a műszer előrehaladását a bélben. A vastagbéltükrözés során a redőkbe a műszer levegőt fúj, ami kitágítja a belet, és biztosítja az átláthatóságot. A levegőt a vizsgálat befejeztével kiszívják, illetve természetes úton távozik.

A vastagbéltükrözés általában 20 percig tart. A vizsgálatot követően nem szabad 5 – 6 órán keresztül autót vezetni, ha lehetséges, biztosítsunk kísérőt, aki hazaszállít bennünket.

Végezetül egy fontos tényt kell megemlíteni. A vastagbéltükrözés nem kellemes vizsgálat, sőt olykor fájdalmas is lehet. Azonban alapvető vizsgálat a gyulladások, polipok, illetve vastagbél-daganatok diagnosztizálásában. A vastagbéltükrözés a feltalálása óta már világszerte számtalan emberen segített a betegségek korai felismerése, a beteg szövetek azonnali eltávolítása vagy kezelése által. A kolonoszkópia nemcsak a műtéttől, a szenvedéstől és fájdalmaktól szabadította meg a betegeket, de megmentette őket az idő előtti haláltól is.

A műszaki fejlődés az emésztőrendszer vizsgálatához új módszereket biztosít, vagy a régiek javítását segíti. Ezek következtében időről-időre a vastagbéltükrözés is kevésbé kellemetlen vizsgálattá válik. Hinnünk kell, hogy hazánkban is hamarosan bevezetésre kerülnek olyan technológiák, amelyek a vastagbéltükrözés során kevésbé kellemetlenek és megterhelőek lesznek számunkra. A vizsgálatok hatékonyságát és toleranciáját az egészségi állapot javítása érdekében az növelheti, ha a páciensek megfelelőképpen tájékozottak, hozzáállásuk pozitív, valamint az együttműködés orvos és páciense között kiváló.

Forrás:
A Natural-swiss.hu weboldal hozzájárult a tartalom felhasználásához.

Béltisztítás | béltisztító | béltisztító kúra

Clean Inside® - Természetes béltisztító rost kiegészítő

A Clean Inside® béltisztító, 20 féle növényi rostot foglal magába. A húsz féle növényi rost egy része oldódó, a másik része nem. A vastagbél hatékony tisztítására szolgál. Megakadályozza, hogy salak anyag rakódjon le a bél falra, ez által biztosítva a tökéletes bél működést számunkra. Napi 8 gramm étkezési rostot biztosít használója számára, az 1 hónapos adag.