Méregtelenítés garanciával Természetes méregtelenítés Nem génmanipulált Svájci minőség

A probiotikumok évszázadát éljük

Probiotikumok évszázadaÉveken keresztül ignoráltuk és alulbecsültük azt a régóta jól ismert tényt, hogy a létünket, ennek minőségét és hosszát is pozitívan befolyásolják a „barátságos” –baktériumok.

A mai, egészségtelen életmód mellett, amikor növekednek az igények a szervezet ellenálló képességének növelésére, s ezáltal különböző civilizációs betegségek elkerülésére, különösen szükségünk van e baktériumokra, illetve a probiotikumok segítségére.

Különböző rizikófaktorok állandó behatása az emberi szervezetre és ezek együttes hatása a betegségek kifejlődésére arra ösztönöznek bennünket, hogy hatékony, de könnyen elérhető eszközöket keressünk, melyek képesek védeni az ember egészségét. Az ilyen egészségvédelmezők közé tartoznak azok az élelmiszerek is, melyek élő, „barátságos” – probiotikus tejsavbaktériumokat, tartalmaznak.

Amennyiben elegendő mennyiségben vannak jelen a probiotikumok az élelmiszerekben, bizonyíthatóan pozitívan hatnak ránk. A probiotikumok egészségünkre kedvező hatást gyakorolnak azáltal, hogy szabályozzák az immunreakciókat, segítik megtartani az egyensúlyt a gyulladást serkentő, illetve gyulladást csökkentő hatású faktorok között. Magyarországon a legismertebb ilyen élelmiszercsoport, melyben probiotikumok találhatók, a fermentált tej-, illetve zöldségtermékek (joghurt, kefír, acidofil tej, nem termizált juhtúró, savanyúkáposzta, kovászos uborka stb.)

Az aludttej egészségileg kedvező hatását már az Ószövetség is említi, a probiotikumok hatása már akkor is ismert volt. Valamivel több, mint száz éve (1907-ben) Ilja Mecsnyikov, orosz biológus és bakteriológus azt a hipotézist fogalmazta meg, hogy bizonyos kaukázusi, közép-ázsiai, valamint balkáni nemzetek hosszú élete kedvező bélflórájuknak köszönhető, illetve annak, hogy a káros mikróbákat jótékonyak váltják fel, melyek az itt gyakran iszogatott savanyútej (és a benne található probiotikumok) által kerülnek a szervezetbe. Ez az elmélet ma már általánosan elismert. Később a kutatásaiban két baktériumot határozott meg: a Streptococcus thermophilus-t és a Lactobacillus bulgaricus-t. A probiotikumok területén végzett kutatásaiért és a védekezőképesség felismeréséért Mecsnyikov 1908-ban Nobel-díjat kapott.

A probiotikumok és az immunrendszer

Az egészséges étrend nemcsak az összetételtől függ, hanem a jó emésztéstől is, amihez feltétlenül szükséges a „barátságos” – probiotikus baktériumok, a probiotikumok együttműködése, melyek emésztőrendszerünkben velünk szimbiózisban élnek.

Ezért támogatnunk kellene őket, nem irtanunk, például felesleges antibiotikum-használattal. Ellenkezőleg, ami egyértelműen kedvezően hat, azok a fehér joghurtok és egyéb savanyított tejtermékek, de a savanyú káposztában és az elegendő mennyiségű rostfélékben is megtalálhatók a szükséges probiotikumok.

A probiotikus tejsavbaktériumok – a savanyú káposztából vagy joghurtból származó laktobacilusok és bifidobaktériumok megtelepednek a vastagbél falán, ahol tejsavat és más szerves savakat termelnek. A probiotikumok révén, nekik köszönhetően, a kórokozó és rothasztó baktériumok elpusztulnak, s ezáltal védik meg a bél nyálkahártyáját a más, agresszív bakteriális törzsek támadásaitól. Azzal, hogy a probiotikumok biztosítják a helyes bélműködést, közvetlenül erősítik immunrendszerünket, mivelhogy a védelmi rendszer sejtjei közvetlenül a belekben keletkeznek, és az immunrendszer tevékenységének fő része épp az ember beleinek felületén történik, mivel ez a legterjedelmesebb terület, ahol az immunrendszer a táplálékkal találkozik.

A bélbaktériumok, a nyálkahártya és a nyirokszövet egymás között egy állandó „trialógus”-t folytat, amely egy hatalmas, 250-350 négyzetméternyi felületen folyik. Ez két sportpálya felületének felel meg. Éppen ezért nem lehet közömbös, mi történik ezen a „súrlódási felületen”, amelyen a szervezet az elfogyasztott táplálékból építőelemeket von ki, és megszabadul a hulladéktól. Ezen összetevők bármelyikének a funkciós zavara elégtelen védelmet és nem megfelelő immuntoleranciát eredményez, amely a következőkbe torkollik:

 1. kórokozó mikroorganizmusok megtelepedése vagy ellenkezőleg

 2. eltúlzott immunválasz az élelmiszerek antigénjeire – élelmiszer-allergia.

Mindez megfelelő probiotikumok szervezetbe juttatása révén könnyedén megelőzhető.

A tejtermékek segítsége

Az emésztőrendszer baktériumokkal történő betelepítése közvetlenül a születés után kezdődik a szoptatással, majd később a szokványos ételek fogyasztására való áttéréssel folytatódik. Vannak bizonyítékok arra, hogy a mikroflóra összetétele hat az egész szervezet élettani fejlődésére, főként gyermekkorban.

Egy felnőtt szervezete szimbiózisban igyekszik élni a bélflóra több mint 400 baktériumfajával. Ez minden személy esetében jellegzetes és összetételével, valamint működésével egyedi. Amíg az egészséges ember gyomra és részben vékonybelének felső része is csak elenyésző mennyiségű baktériumot tartalmaz (1 gramm űrtartalomra 103-tól 105 baktériumig) - ennek oka az alacsony pH és a gyors áthaladás, a vékonybél alsó része már 108 baktériumot tartalmaz, és a vastagbélben 1 gramm űrtartalomra egész 1012 esik belőlük. Tehát a vastagbél szó szerint tele van velük (a széklet súlyának akár 40%-át a baktériumok képezhetik). A 20. század folyamán több pozitív ismeret halmozódott fel, melyek a joghurt, illetve a tejerjedés egyéb termékeinek (fermentált, funkcionális élelmiszerek) az ember egészségére gyakorolt hatását jegyezték fel, mely a probiotikumok hatásának köszönhető.

A joghurtnak, acidofil tejnek és kefirnek – a legnépszerűbb fermentált tejtermékeknek több, az egészségre kedvező hatása van, melynek nyilvánvaló oka a bennük található probiotikumok hatása.

Széleskörű kutatások bizonyították például azt, hogy:

 • a probiotikumok csökkentik a bélfertőzéseket – visszaszorítják a kórokozó baktériumok, élesztőgombák és penészek növekedését,

 • a probiotikumok enzimeket termelnek, melyek növelik a fehérjék és rost emészthetőségét,
  hipoallergén hatásuk van a tejfehérjével szemben,

 • a probiotikumok növelik a kalcium és más ásványi anyag, továbbá a vitaminok felszívódását,

 • a probiotikumok javítják a tejcukor-érzékenység állapotát,

 • a probiotikumok serkentik az immunrendszert,

 • rákellenes tevékenységük van,

 • a probiotikumok segítik a rendszeres székletürítést, és korlátozzák a teltségérzetet, illetve puffadás érzését,

 • a probiotikumok minden esetben képesek megelőzően és gyógyítóan hatni heveny bakteriális, illetve vírusos eredetű hasmenésnél, antibiotikumos, citosztatikus és sugárkezelést követő hasmenésnél, valamint az utazók hasmenésénél,

 • a probiotikumok egyértelműen segítik a vitalitást és a hosszú életet.

A funkcionális, fermentált élelmiszerek bizonyított egészségügyi hasznossága nemcsak a probiotikumok közvetlen tevékenységével függ össze, hanem az anyagcsere-termékek hatásaival is, melyek a fermentáció folyamán a baktériumok tevékenységével keletkeznek.

A probiotikumok hidrolízisével peptidek keletkeznek, melyek 3 – 20 színes hatású aminosavat tartalmaznak. Bizonyos kis peptidek, mint a valil-propil-prolin és az izoleucil-prolil-prolin csökkentik a vérnyomást.

A tej fermentációja közben olyan peptidek keletkeznek, melyeknek ópiumos, illetve hipnotikus hatásuk van, pl.a kazomorfinok és a laktorfinok.

Egyéb peptidek, melyeket kazeinofoszfopeptideknek neveznek, növelik a kalcium felhasználhatóságát azzal, hogy feloldott formában tartják még a vékonybél disztális részének lúgos közegében is. A foszfopeptideknek nagy a jelentőségük egyéb ásványi anyagok transzportja szempontjából is.

Nem minden baktérium egyforma

A bélbaktérium az emésztőrendszer hosszútávú lakosa, képes benne élni és szaporodni. A probiotikumok olyan élő baktériumok, amelyek az emésztőcsatornában ideiglenesen tartózkodnak, kifejtik jótékony hatásukat, de nem képesek hosszú távú kolonizációra.

Ez egyúttal megmagyarázza, miért szükséges a probiotikumok hosszú távú szedése ahhoz, hogy pozitív hatásukat megfigyelhessük. A „probiotik” szó görögül azt jelenti: „az életért”. Ezt a megnevezést először 1965-ben használták az „antibiotik” szó ellentéteként. A probiotikumok a funkcionális élelmiszerek részét képezik. A probiotikumok kapszulák, tabletták vagy szuszpenzió formájában is szedhetők, bevihetők a szervezetbe. A probiotikumok élelmiszer-hordozóban beépítve hatékonyak annak érdekében, hogy túléljék a gyomron történő áthaladást, illetve az epe hatását. A probiotikumok ezután fejtik ki kedvező hatásukat a vékony, valamint vastagbélben. A piacon található különböző étrend kiegészítők egyrészt egészséges, másrészt különböző egészségügyi problémákkal sújtott emberek számára készülnek, gyógyhatásuknak köszönhetik a „probiotikus gyógyszer” elnevezést is vagy elhelyezésüket a szélesebb „nutraceutikumok” között. A probiotikumok közül a leggyakoribb termékek közé bizonyos nemes tejsavbaktériumok – a bifidobaktériumok és laktobacilusok tartoznak.

A leggyakrabban használt probiotikumok

A felhasznált probiotikumok között leggyakoribbak a bifidobaktériumok (Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve) és laktobacilusok (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus stb.)

Ezek a hasznos probiotikumok mindenekelőtt a fermentált tejtermékekben találhatók meg. Gyógyhatásuk az élő, tejes kultúrákat tartalmazó joghurtoknak van, de a sterilizálatlan savanyúkáposztában is megfelelő mennyiségben vannak probiotikumok. Napjainkban a minőségi étrend kiegészítők terén is sok lehetőség áll rendelkezésünkre, ha probiotikumok révén pótolni akarjuk a bélben a jótékony baktériumokat.

Azon az alapfeltételen kívül, hogy túléljék a gyomron, ill. vékonybélen való átjutást, és legalább ideiglenesen kolonizálni tudják az emésztőrendszert – fontos az életképes baktériumok, a probiotikumok mennyisége is. Legstabilabbak azok a probiotikus termékek, melyekben az élő baktériumok, a probiotikumok liofilizált (fagyasztva szárított) formában vannak jelen, kapszulákban (nem tablettákban), melyek ellenállnak a gyomor savas közegének. A megfelelően kiválasztott probiotikumok összetétele és ezek életképes formában történő átjutása a belekbe sok emésztési nehézséget akadályozhatnak meg. Ilyen hatékonyan van kifejlesztve a VitaminPlus Probiotikum is.

Egy új dimenzió a probiotikumok számára

Nő az olyan kísérletek és tanulmányok száma, melyek a probiotikumok megelőző, illetve gyógyhatását bizonyítják olyan eseteknél, mint a hasmenés, a tejcukor-érzékenység, az atópiás ekcéma, csökkent LDL-koleszterin-szint, az enteropatogének bélből történő kiszorítása, rák- és allergia-megelőzés, a bél gyulladásos, valamint daganatos megbetegedéseinek megelőzése, kezelése.

A probiotikumok egy új dimenzióhoz jutnak, ami folyamatos fejlődésükben is tükröződik. Nemcsak a probiotikumok pozitív hatásait támasztják alá, de fokozatosan a hatásmechanizmusukról szóló ismeretekre is fény derül, molekuláris, illetve sejtszinten. A probiotikumok kapcsán végzett tanulmányok azt mutatják, hogy bizonyos törzsek képesek kedvezően hatni az ember egészségére. Különösen az immunrendszerre gyakorolt szabályozó, adjuváns, valamint gyulladásgátló hatásuk mutatkozik több mint ígéretesnek. Ezért a probiotikus élelmiszerek napi étrendünkbe történő bevezetése a legmegfelelőbb lépés, melyet egészségünk védelmére tehetünk.

A közeljövőben a probiotikumok nemcsak az egészséges életmód részesei lesznek – úgynevezett funkcionális élelmiszerekként (joghurtok, fermentált tej, dúsított élelmiszerek és étrendkiegészítők), de fontos szerepet fognak betölteni bizonyos gyakori, civilizációs betegségek gyógyításában és megelőzésében is.

Méregtelenítés | méregtelenítő kúra

Swiss Probiotix® Probiotikus kiegészítő, 8 milliárd hasznos élő baktériummal

A Probiotix probiotikus étrend kiegészítő, kilenc probiotikus baktérium fajból, szakszerűen előállított probiotikum keverék, étrend kiegészítő. A kiváló összeállításnak köszönhetően, biztosítja a szervezet számára, szükséges jótékony baktériumokat. Az ember vastagbélflórája akkor egészséges, ha az immunrendszere tökéletes állapotban van. A jó egészség, és a hosszú élet alapja mindez! A jótékony baktériumokat, mint azt mindenki tudja, probiotikumoknak hívják. Ők felelősek a normális bélműködésért, az egészséges bélflóra egyensúlyáért. Több milliárd baktérium található a bélrendszerünkben...