Méregtelenítés garanciával Természetes méregtelenítés Nem génmanipulált Svájci minőség

Vastagbéldaganat: előzzük meg a betegség kialakulását

VastagbéldaganatA vastagbéldaganat (a végbélrákkal együtt) a három leggyakoribb, és a legnagyobb eséllyel halált okozó rák egyike, a rákos megbetegedések közel 20 százaléka vastagbélrák. Kialakulásában elsősorban a helytelen életmód játszik főszerepet, kisebb mértékben az örökletesség is kimutatható, míg a betegségek/elváltozások közül a bélpolipok és a fekélyes vastagbélgyulladás jelentik a vastagbéldaganat legnagyobb kockázatát.

A vastagbéldaganat az egyik legagresszívabb rák, ha nem kezdik meg időben a kezelését az esetek döntő többségében halálhoz vezet. Előfordulása folyamatosan emelkedik, az összes rákbetegség 15-20 százaléka a vastagbélben, illetve a végbélben alakul ki (kolorektális rák). Elsősorban az 50 év felettieket érinti, előzménye általában a bélpolipok megjelenése, amit rákmegelőző állapotnak neveznek. Szintén növelik a vastagbéldaganat kockázatát a bélgyulladások, különösen a colitis ulcerosa, azaz a fekélyes vastagbélgyulladás veszélyes, hajlamosító tényező a méreganyagok felhalmozódása, valamint a krónikus székrekedés és puffadás is.

A vastagbéldaganat tünetei

Mivel a vastagbéldaganat az első időszakban nem okoz különösebb zavaró, illetve egyértelműen a betegségre utaló tüneteket, a rák jelenléte a panaszok alapján általában csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha komoly a baj. Ilyenkor azonban már lényegesen kisebb az esélye a vastagbéldaganat gyógyításának, ezért szó szerint életet menthet az alábbi tünetek mielőbbi kivizsgálása:

  • Véres széklet: a rákos szövetek, erek vérzékenyek, könnyebben sérülnek, véres széklet esetén joggal gyanakodhatunk vastagbéldaganatra. Attól függően, hogy a vastagbéldaganat milyen távolságra található a végbéltől, a vér vörösre színezheti a székletet, de az sem jó jel, ha a széklet színtelen, erősen sötétbarna, vagy fekete. Természetesen a véres széklet egyéb betegségek –például aranyér− jele is lehet, így nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, az alapos kivizsgálást viszont nem szabad halogatni.

  • Vérszegénység: a vastagbéldaganat hatására kialakuló krónikus vérzés –még akkor is, ha alkalmanként csak kisebb mennyiség távozik– vérszegénységet (anémia) okozhat.

  • Megváltozott bélmozgás: intő jel a hirtelen jelentkező, nehezen megszűnő és visszatérő hasmenés vagy székrekedés, illetve ezek váltakozása. Utóbbi tünet az irritábilis bél szindrómára (IBS) is utalhat.

  • Fogyás, rossz közérzet: az ismert előzmények nélkül, hirtelen jelentkező súlyvesztés, valamint az általános rossz közérzet, a fáradékonyság, kedvetlenség összefügghet a vastagbéldaganat kialakulásával.

  • Alhasi fájdalom: amikor a daganat megnő, akadályozhatja a vastagbélben a salakanyag útját. Ennek lehet következménye az erős, alhasi fájdalom, a hányás, valamint a hányinger. A szűkület miatt a székleten kívül a gázok sem tudnak megfelelően távozni, ezért puffadás is kialakulhat. Elzáródás esetén azonnali műtéti beavatkozásra van szükség.

A vastagbéldaganat okai

Bár a vastagbéldaganat genetikai tényezőkre is visszavezethető –nagyobb a rák esélye azoknál, akiknek közeli rokonainál 45 éves koruk előtt diagnosztizálták a betegséget–, az esetek többségében ettől függetlenül alakul ki. Növelik a kockázatot a jóindulatú daganatok, és általában a bélgyulladások, de ezeknél is jelentősebb mértékben hajlamosít a vastagbéldaganatra a helytelen étkezés és a mozgásszegény életmód. A nem megfelelő étrend –fehércukor, kész- és félkész ételek, rostok hiánya– hatására felhalmozódnak a vastagbélben méreganyagok, amelyek nagyobb mennyiségben szívódnak fel a bélnyálkahártyán keresztül. Rizikófaktor a salakanyagok megtapadása a bélfalon, valamint a székrekedés, ami akadályozza a mérgek gyors távozását. Hasonló hatása van a mozgásszegény életmódnak is, ami szintén lassítja az anyagcserét, ezáltal hozzájárulhat a vastagbéldaganat kialakulásához. Kutatások szerint egyes baktériumok is felelőssé tehetők a vastagbéldaganat megjelenéséért. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem (Johns Hopkins University) kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy a hasmenést okozó Bacteroides fragilis baktérium toxinja hozzájárul a vastagbéldaganat kialakulásához. Hasonló eredményre jutottak a Helicobacter pylori-val kapcsolatban német tudósok, akik összefüggést találtak a baktérium jelenléte és a vastagbéldaganat között.

Előzzük meg a nagyobb bajt

A vastagbéldaganat megelőzésében az egészséges étrend kap főszerepet. Fogyasszunk növényi rostokban gazdag élelmiszereket, a nyers zöldségek és gyümölcsök, a psyllium és a minőségi, többféle rostot és gyógynövényt tartalmazó táplálékkiegészítők megszabadítják az emésztőrendszerünket a toxinoktól és a káros lerakódásoktól. Az immunrendszert erősítő béltisztítás és méregtelenítés mellett ne feledkezzünk meg bélflóránk egyensúlyának helyreállításáról sem, amiben a probiotikumok és prebiotikumok segítségére számíthatunk. Lényeges a rendszeres testmozgás, ezzel gyorsíthatjuk az anyagcserénket, és ösztönözhetjük a bélmozgásokat, megszüntethetjük a túlsúlyt és a székrekedést: mindez a vastagbéldaganat elkerülését szolgálja.

50 év felett mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat

A kezdeti stádiumban kimutatott vastagbéldaganat gyógyítható, ezért létfontosságú a korai diagnózis. Bár léteznek széklettesztek, és más laboratóriumi vizsgálatok, ezek eredménye azonban korántsem tökéletes. Ezzel szemben a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) során száz százalékban kimutatható a vastagbéldaganat, ráadásul a rákmegelőző állapotnak tekintett vastagbélpolipok is eltávolíthatók. Mivel a polipok általában 50 éves kor felett rákosodnak el –a folyamat tíz évet vesz igénybe–, amikor elérjük ezt az életkort, mindenképpen menjünk el a vizsgálatra.

Forrás:
A NaturalSwiss KFT. weboldala hozzájárult a tartalom felhasználásához.

Béltisztítás | béltisztító | béltisztító kúra

Mit nyújtanak a Clean Inside® Program termékei Önnek?

A Clean Inside® béltisztító kúra a teljes körű béltisztítás, méregtelenítés, és az egészséges és életerős szervezet fenntartása érdekében három terméket tartalmaz:

Az első termék a Clean Inside®, amely egy rostkiegészítő – ez a termék a béltisztítás elvégzéséért felelős, és a benne található gyógynövényrostok segítségével az újabb méreganyagok lerakódását előzi meg. A Clean Inside® Program mindennapos használatra készült: mivel a béltisztítás folyamatos,...